it´s too late to be late again

Články



Běh na Smrtihlav


Rekordy jsou od toho, abychom se pokusili je občas překonat.

Kopec, který jsem měl dlouho v hlavě. Nad rozcestník Kozí vrchy jsem běžel několikrát a celkem často jel na koloběžce, ale na vyhlídku Smrtihlav vlastně nikdy. Je konec března a změna času by se měla nějak oslavit, že? A tak ráno vyrážím do kopců, ze kterých budu mít vždycky s přibývajícím věkem respekt. Vím, co mne čeká, ale podobné výzvy mám docela rád.

Navíc mě láká ještě jedna věc, k rozcestníku jsem běžel na podzim a měl jen o několik sekund horší čas než můj osobní rekord z roku 2017. Vzhledem k tomu, že jsem dost zpomalil, bylo to pro mne překvapení, ale v kopcích asi není rychlost hlavní kritérium. Běhy běžně nesrovnávám, ale podle Stravy tu mám šestý nejlepší čas, právě ten pět let starý. Co ho zkusit překonat?

Kozí vrchy - rozcestí

Popisovat jednotlivé úseky nebudu, měřená trasa je dlouhá přes tři kilometry, z nichž minimálně 2,5 km vede do kopce s převýšením okolo 200 metrů. Stoupání se navíc vlní, takže udržet rytmus nedokážu. Je ráno a nikde nikdo.

Běží se mi dobře. Dechová krize přichází asi 50 metrů před horizontem, neboť už nejsem schopen synchronizovat dýchání s kroky a nohy melou z posledních sil. Zachraňuje mne závěrečná rovinka, kterou se snažím dosprintovat. (Petře, tomu říkáš sprint?)

Ale je to tam! Čas 22:01 je o 50 sekund kratší, což ale zjišťuji až doma. V klidu dobíhám až k vyhlídce Smrtihlav, která nikdy nezklame. Pohled na Loket je odsud jedinečný, takže ještě několik fotek a běžím zpátky.

Strávených 58 minut na devíti kilometrech v tomto převýšení beru s velkou pokorou, taky jsem to nemusel vyběhnout. Z kopce to ze zásady nepouštím, protože chci ještě nějakou dobu běhat a kolena cítím i teď. Nevím, kdy se nahoře znovu objevím, asi to bude spíše na koloběžce.

Mapa a převýšení

05-04-2022

Na Timovi
Ve světě