it´s too late to be late again

Články



Skriptování v Geogebře


O tom, že nemusím být programátor a mohu programovat.

O Geogebře jsem už několikrát psal. Jednak ji považuji v dnešní době za nezbytný nástroj učitelů matematiky bez ohledu na vztah k ICT obecně, jednak jde skutečně o širokou vzdělávací platformu přesahující původní geometrii. Berte tato slova prosím jako konstatování faktu, byť subjektivní. Nejde o technologické nadšení, ale o systémovou výuku, která je plně v rukou kantora.

V Geogebře můžeme dokonce vytvářet vlastní výukové aplikace. Platforma (úmyslně nepoužívám označení program) totiž umožňuje práci s událostmi podobně jako v jakémkoli programování. Jde vlastně o dvě úrovně v přístupu.

Skriptování v Geogebře

V té první využijeme událostní prvky např. tlačítko, posuvník nebo dynamický text. Jakmile pochopíme základní princip, už si můžeme připravit jednoduchou vlastní aplikaci, například trenažér na procvičování dělitelnosti.

V druhé úrovni zapojíme připravené skripty, které jsou už naprogramovány. Jejich použití není obtížné, jen je třeba mít smysl pro algoritmizaci. Ale ten matematici mají, že? Snadno si sestavíme dynamické úlohy, které nám slouží v hodině i pro přípravu.

Skriptování v Geogebře

V době zavřených škol jsem podobné výstupy využil pro vlastní výuková videa. Jedno je v ukázce pod článkem (YouTube), v podstatě kopíruje můj způsob výkladu a přidává navíc dynamičnost. Nemluvě o tom, že jej mají moji studenti v Classroomu, protože co kdyby…

Tvorbu podobných miniaplikací jsem ukazoval na letošní Letní škole matematiky v Lokti a měl z workshopu docela užitečný pocit. Já v možnostech Geogebry vidím velký potenciál a vlastně ani v současné době neznám vhodnější sofistikované prostředí pro využití hotových produktů i pro vlastní invenci.
>>>>>

12-09-2021

Na Timovi
Ve světě