it´s too late to be late again

Články



Dobroběžník mezi světy


O jedné cestě a mnoha setkáních.

Putování Marka Jelínka z Indie až do Singapuru je zvláštní cestopis. Je v něm kouzlo samoty, nečekaných setkání a koloběžka. Velká odvaha cestovatele se vrací v podobě poznání dobrých lidí, nádherných míst a asi i ve zjištění, co může mít v životě smysl. Zajímavé osudy v různých zemích na ulici, jinak se taková cesta ani nazvat nedá.

Kniha je velmi hezká. Přečetl jsem ji za jedno odpoledne, moc textu v ní není. Ale ty fotografie! Nejde o katalog navštívených míst, snímky popisky ani nemají. Hlavně je nepotřebují, působí spíše emotivně a každou příhodu hezky doplňují. Je jich hodně a já si je vydržel prohlížet docela dlouho. Ze všech řádků i snímků plyne podivná melancholie plná optimismu, že vždycky to nějak jde.

Cesta měla charitativní cíl, o to cennější je, že se objevila v tištěné podobě. Podobné projekty jsou hlavně o nadšení a přesvědčení, že jde o správnou věc. Marku Jelínkovi se to evidentně povedlo. Jsou příležitosti, které nevedou k jednorázovým úspěchům, jejich hodnota roste s časem.

Dobroběžník mezi světy

06-06-2020

Na Timovi
Ve světě