it´s too late to be late again

Články



Na koloběžce do jarních kopců


Když je běžecká zkušenost k ničemu.

Druhá jarní vyjížďka vedla z Lokte na Komáří jezírka. Od začátku jsem věděl, že na trase budou místa, kde budu tlačit, ale věřil jsem, že nahoře v kopcích si všechno vynahradím. Jenže to tak jednoduché nebylo. V podstatě mohu říct, že jsem objevil trasu, která se pro rychlejší jízdu na koloběžce moc nehodí. Zklamání? Nakonec ani ne.

Už za Loktem do Dvorů jde o převýšení přes 200 metrů na tříkilometrovém stoupání lesem. Z celého úseku se dal jet asi jeden kilometr, nikoli ale najednou. Vlastně až jízda po dvorských loukách byla pohodová. Další kilometr po asfaltové silnici byl vlastně jediný pohodlný, i když opět převážně do kopce.

Na koloběžce na Komáří jezírkách

Naivně jsem zvolil cestu přes chatovou osadu Třídomí, protože sem jezdí auta. Čekal jsem solidní úsek, ale nakonec se po něm nedalo jet. Kolobrndu jsem raději vedl, buď bych na kamenech píchl nebo se rozmlátil. Nebo obojí.

Zajímavá část cesty je od rozcestí Třídomí ke Komářím jezírkům. Znám ji z běhání a i přes mírné stoupání mi vždy připadala docela pohodová. Jenže dobrý terén pro běh ještě neznamená klidnou jízdu. Vyjel jsem ji celou v rozumném tempu s tím, že zpětný sjezd bude dost náročný. Byl. Koloběžka nemá odpruženou vidlici, normálně je zbytečná. Asi jsem měl trochu podhustit kola, abych nebyl tak vyklepaný.

Na koloběžce u sv. Mikuláše

Stoupání ke kostelu sv. Mikuláše bylo na střídačku mezi poloběhem a jízdou, za což mohly kameny v cestě. Kdybych po nich jel, měl bych spodek koloběžky totálně sedřený. I tak jsem předjel trojici turistů (vzorně v rouškách), takže tak pomalé to asi nebylo.

Celou dobu jsem se těšil na sjezd od Mikuláše do Lokte, který má 7 km. Větší část cesty je z loňska opravena, ale přesto bylo znát, že jedu lesem. Ruku jsem z brzdy prakticky nesundal. I tak bylo klesání odměnou, do Lokte jsem dojel za chvíli. Samozřejmě ve srovnání s během.

Ujet na koloběžce 20 km za 2 hodiny není žádná sláva. Ale když jsem si zpětně zmapoval celou trasu v převýšení přes 300 metrů a v nepříjemném terénu? Přesně k tomu jsem kolobrndu chtěl, abych si cesty užíval.

25-04-2020

Na Timovi
Ve světě