it´s too late to be late again

Články



Radost z ticha


"Ticho je zážitek, který lze získat zadarmo."

Občas se stane, že se potká vaše nálada s textem, který se do ní dokonale trefí. Zažil jsem to několikrát a díky tomu si umím brát z knih hodně pozitivního. Je to jako dostat žízeň a v tu chvíli vám někdo podá sklenku vody. Ke koupi knížky jsem se rozhodl v okamžiku, kdy jsem v krátké ukázce četl o třech pólech. Chytré a zábavné. Norský autor Erling Kagge zvolil podtitul Proč zavřít dveře před hlukem světa docela výstižně.

Mám moc rád lesní ticho, které je ve skutečnosti hodně hlučné. Podstata je schována v harmonii zvuků, které jsou všude okolo a znějí nám tak, že nad nimi nepřemýšlíme. Podobně se autor snaží přiblížit smysl ticha jako uklidnění sebe sama nezávisle na tom, v jakém prostředí se právě nachází. Že to nejde? Ale ano.

Když mám volno, nacházím si k ránu čas na proběhnutí. Občas běhám se sluchátky na uších, protože moje nejčastější trasa je poměrně jednotvárná a někdy i nudná. Ale tentokrát je balím do kapsy hned po prvním kilometru. Mám opravdovou chuť poslouchat ticho kolem sebe.

Knížka není rozsáhlá, ani příliš levná, ale i díky emotivně vybraným fotografiím se stává osobní záležitostí. Příběhy z ní neumím převyprávět, ani se mi nechce. Asi jsem pochopil, co chtěl Erling Kagge říct.

19-05-2018

Na Timovi
Ve světě