it´s too late to be late again

Články



Jak dlouho nám bude realizace trvat? (5)


Plánování času v projektovém řízení je podmínkou nutnou.

Další fází projektu je časový harmonogram. Asi je každému jasné, že když neumíme plánovat čas, těžko si můžeme troufnout na víc. Mnoho výzev vás do harmonogramu nutí s tím, že není problém jej aktualizovat. To může vést k formálnosti, proto je lepší brát ho vážně už na začátku. Má to opravdu smysl, ještě se mi nestalo, že bych plán nedodržel. Spíše jsem si vytvářel rezervy. Jak na něj?

Existují nástroje, které najdete v každé knize o projektech. Nejčastěji jde o úsečkový graf (Ganttův), nějaký ze síťových grafů (činnostní nebo událostní) a stanovování milníků. Některé mají i softwarové zpracování. Mně nejvíce vyhovuje obyčejný tabulkový kalkulátor, ve kterém si maticově vytvořím schéma všech dílčích úkolů a barevně odliším. Jednoduché a přehledné. A hlavně snadno kontrolovatelné. Pro alternativy mám k dispozici jednotlivé listy a prozatím jsem si s touto metodou vystačil.

Uvedený postup má pro mne ještě jeden přínos. Je jím provázanost s rozpočtem. O tom bude jiný článek, nicméně je zřejmé, že tabulky a čísla patří k sobě.

Úsečkový graf nemám moc rád, protože v něm nevidím závislosti. Asi tam jsou, ale mně připadá hlavně jako dobrý nástroj pro celkový pohled na projekt. Síťový graf je zajímavější, neboť je plošný a jsou v něm vidět vazby mezi jednotlivými úkoly. Vizuálně připomíná myšlenkové mapy, ale není to totéž. Pokud chcete použít již zmíněný tabulkový kalkulátor, koukněte se po doplňcích. Možná mezi nimi najdete hotovou aplikaci pro plánování projektového času.

Takže odpověď na otázku, zda plánovat čas, je jasná. Určitě ano, sami poznáte, že si postupně budete projekt více užívat. A co je podstatné - time planning váš čas šetří.

06-05-2018

Na Timovi
Ve světě