it´s too late to be late again

Články



Chromebook a produktivita (6)


V minulém článku jsem si posteskl, že programovat v Chrome OS moc nejde. Ale co běžná každodenní agenda?

Jestliže bych měl popsat využití operačního systému Chrome OS pro běžnou office činnost, nevím, jestli existuje něco propracovanějšího. Jádro všeho je v Google Disku a přidružených aplikacích. Sem jednoznačně patří Dokumenty, Tabulky a Prezentace. Nejde ale pouze o tyto tři, následují Formuláře, Weby, Nákresy, … Samozřejmě všechny na platformě Google.

Zatím nejčastější argument proti Google aplikacím vychází ze zvyku na Microsoft Office a způsob navigace a editace pomocí ribbonů. Na rozdíl od nich působí Google Disk dost konzervativně, ale o to více slouží. Vzhledem k tomu, že i naše škola je kompletně na Googlu a Chrome OS nemá problém s víceuživatelským připojením, nemusím řešit nějaké další aplikace. Doma v Chromebooku, ve škole v prohlížeči Chrome.

Chromebook Acer for Work

Nejdříve k Dokumentům: v současné době jde o nejčastěji používaný textový editor, který otvírám každý den. Vlastní texty prakticky nikde jinde nepíšu. Velký bonus je v další aplikaci Google Keep. Tento jednoduchý program pro poznámky mám v mobilu i tabletu. Cokoli zaznamenám, ukládá se do cloudu. A teď ta přidaná hodnota: Google Keep připojím jako boční sloupec do otevřeného dokumentu a s poznámkami můžu aktivně pracovat. Je to velmi návykové.

Podobně je možné pracovat v Tabulkách. Na první pohled působí proti Excelu poměrně chudě, ale není to tak. Stačí několik doplňků a dostáváte skvělý nástroj (Template Gallery, Table Styles, Solver, …). Je to hlavně o zvyku. Stejně tak vnímám i Prezentace. Čím jsem starší, tím více se snažím prezentovat co nejjednodušeji. Google je k tomu vhodný, protože mne zbytečně netlačí do různých efektů. Vyzkoušejte a uvidíte. I zde funguje připojení Google Keep, takže poznámky mám stále k dispozici.

Je jasné, že většinu uvedeného najdete i v prohlížeči, resp. ve službách přes něj přístupných. Přidaná hodnota Chrome OS je v nabídce aplikací a správci souborů, díky čemuž je mobilní kancelář dobře vybavena. Když k office prostředí připočtu rychlost, bezúdržbový systém a velkou výdrž chromebooku, dostávám excelentní mobilní kancelář s velkou produktivitou. Do ní patří i Kalendář, Fotky nebo Překladač. A stále to není všechno.

02-01-2018

Na Timovi
Ve světě