it´s too late to be late again

Články



Chromebook a správa souborů (3)


Disk, cloud, externí úložistě? Vyberte si!

Jestli je nějaký viditelný rozdíl mezi prohlížečem Chrome a operačním systémem Chrome OS, tak ve správě souborů. U prohlížeče jde prakticky o jediný přístup, a to přes Google disk. Vstupujete do zóny online prostředí, které umožňuje běžnou práci se složkami a soubory, tvorbu nových, mazání, apod. Platforma je jednoduchá, docela intuitivní a umožňuje částečnou činnost offline.

V operačním systému Chrome OS je kromě Google disku i samostatný správce souborů. Abych byl přesný, jde o rozšíření, protože správce v sobě obsahuje i Můj disk. Závislost na serverech Google je jen kvůli synchronizaci (mimochodem velmi dobře fungující), jinak jde o offline přístup k souborům. Kapacita Chromebooků je malá (u mne 32 GB), ale mám slot na SD kartu. Kromě cloudu tak musím používat další úložiště. Přístup do karty stejně jako vstup do externích disků (hard disk, flash disk) je přes správce včetně možnosti odpojení od systému. Velmi jednoduché a plně funkční.

Chromebook Acer for Work

Připojení zařízení s Androidem je bezproblémové, starší tablet Nexus se chová stejně jako jinde včetně přenosu souborů. S iOS je problém jasný, Chrome OS nemá potřebné ovladače, takže iPhone můžete pouze dobíjet, k fotkám se nedostanete.

Poklepáním se soubor otevře ve vybraném programu, buď v interním (hudba, video, fotoeditor, office), nebo instalovaném. Soubory můžete volně přesouvat, což se hodí, pokud s nimi pracujete i v jiných zařízeních. Píšu texty v Google Docs často na tabletu. Ukládají se v hlavním adresáři Můj disk, ve správě souborů je přesunu do správných složek.

Odlišen je vizuálně i prostor pro stažené soubory. Princip je stejný jako v Průzkumníku ve Windows, cokoli stáhnete z Internetu, umístí se vám sem. Soubory lze řadit více způsoby, a tak není problém najít ten pravý. Samozřejmě funguje i vyhledávač.

Asi jediné omezení je v kapacitě úložiště. Strategie Googlu je jasná, chce vás dotlačit k využívání cloudu. I proto vám na dva roky poskytne 100 GB zdarma. Z vlastní zkušenosti ale musím říct, že jsem tuto možnost zatím nevyužil, nebylo potřeba.

17-09-2017

Na Timovi
Ve světě