it´s too late to be late again

Články



Šifry pro děti


Autor: Radek Pelánek
Vydal: Edika, 2017

Mám v rukou třetí knížku Radka Pelánka a stejně jako u předešlých i nyní jsem nadšen. Pro dnešní dobu velmi netradiční přístup je přesně to, co tady chybí. Nástroj k přemýšlení, který je vizuálně hezký a podle mne i zábavný. Knížka o šifrách vnáší do období plného informačních technologií čerstvé osvěžení. Opět jde o neformální učebnici, která pro potvrzení kvalitního obsahu nepotřebuje žádné doložky.

Šifry pro děti K předchozím dvěma se musím trochu vrátit. Využil jsem je při výuce, některé úlohy z Programátorské cvičebnice v semináři a rébusy z Hlavolamikonu pro celoroční hru v matematice. Obě jsou skvělé, o to víc jsem se těšil na tuto. Hned v úvodní části se dozvíte, co vlastně šifry jsou, komu jsou určeny a jaký je doporučený postup při jejich zkoumání.

Poté již můžete začít. Každá kapitola vlastně naznačuje, k čemu by mohla řešení směřovat, vlastně jde také o jakousi malou šifru. Na prvních stranách je uveden přehled hlavních nástrojů, římské číslice, Braillovo písmo a Morseova abeceda. A to je všechno, nyní už vám nic nebrání v luštění.

Můžete si hrát s písmeny a čísly, doplňovat slova, probíhat bludišti nebo zkoumat mapy. Využijete svůj zájem o hudbu, podíváte se do vesmíru a pohrajete si se zvířaty. A možná začnete vytvářet vlastní šifry, protože kniha je vlastně skvělým návodem, jak na to.

Podle hvězdiček si můžete vybrat obtížnost. To je vhodné, pokud pracujete se skupinou a potřebujete diferencovat. Barevnost všech provedení a pestrost úloh je skvělá, podle mne musí děti bavit. Čímž napovídám, k čemu se publikace hodí. Rozhodně by měla být k ruce kantorům na 1. stupni, a od 6. třídy k dispozici minimálně učitelům matematiky.

Považuji za důležité pojmout luštění jako hru. V poslední části jsou sice uvedena řešení, ta ale doporučuji neprozrazovat. Je přece jedno, jestli budete v nějaké úloze bádat hodinu nebo den, podstatný je úspěch. A tady se díky rozsahu knihy a počtu šifer nabízí velký prostor pro jeho dosažení.
>>>>>

15-07-2017

Na Timovi
Ve světě