it´s too late to be late again

Články



Používám Chromebook (1)


Dosavadní zkušenost: Chrome OS není o zábavě, ale o práci.

Začal jsem používat Chromebook a trvá to už pátý měsíc. Představovat tento název je asi zbytečné, ale stejně si to neodpustím. Notebook s operačním systémem Chrome OS, který produkuje a aktualizuje Google, je stroj na kterém musíte zapomenout na běžné programy, jež jste možná zvyklí používat. Jde o prostředí, které mění vaši dosavadní strategii a styl práce, pokud samozřejmě na tu hru přistoupíte. Je to opravdu volba mezi ANO a NE.

Nejdříve malé přirovnání. Někdy na přelomu tisíciletí jsem si prožil první instalaci Linuxu a změna to byla radikální. Jednak v té době nefungovalo na Linuxu téměř nic známého z Windows, a dále opensourcové alternativy také nepůsobily moc spolehlivě a plnohodnotně. A do toho mi tehdy jeden známý řekl, že Linux opravdu pochopím, až Windows přestanu používat.

Chromebook Acer for Work

Teď používám Chrome OS a v některých momentech si připadám jako tenkrát. Hlavně u alternativních aplikací k běžným programům. Nejde ani tak o Office, protože Google Apps (nyní G Suite) používám již několik let a sám je hodně propaguji. Ale minimálně jeden program je pro mne důležitý. Jako letitý uživatel Zoneru Photo Studio mám pro práci s fotografiemi před sebou problém s hromadnou úpravou fotek. Určitě je řešitelný, ale tento program mám zažitý už od verze 4 a stále mi vyhovuje. I když jsem vhodnou alternativu našel, Zoner je výrazně lepší.

Další program, který mi prozatím chybí, je applovský iTunes. Kromě faktu, že jej používám kvůli iHračkám jako záložní prostředí, zvykl jsem si na něj i jako na přehrávač.

Textové dokumenty a prezentace si příliš nekomplikuji, prostředí Google mi pracovně stačí. Pokud používáte na rozsáhlé dokumenty styly, o nic vlastně nejde. Složitější je práce s tabulkovým kalkulátorem. Jako učitel matematiky tvrdím, že s podobným programem musí každý matikář pracovat stejně, jako je zvyklý na kalkulačku. Schopnost zvládat početní operace, grafy funkcí nebo sumarizace dat beru jako standard. Jenže jedna věc je Microsoft Excel a druhá Open Source v podobě Libreoffice Calc. A třetí googlovský cloud, neboli Google Spreadsheets.

Píšu o Chromebooku a vlastně jsem neuvedl, jaký typ mám. Takže jde o Acer Chromebook 14 for Work, který je hardwarově rozumně vyspělý, s cenou, která je u 14" notebooku spíše výjimkou. A ještě jedna dosavadní zkušenost: Chrome OS není o zábavě, ale o práci. Aplikací je k dispozici dost, ale u mne jednoznačně vítězí ty pracovní.

07-05-2017

Na Timovi
Ve světě