it´s too late to be late again

Články



Mluv jako TED


Autor: Carmine Gallo
Vydal: Bizbooks, 2016

Mluv jako TED Několik inspirativních TED konferencí jsem na Internetu už viděl. A vždy jsem se sám sebe ptal, do jaké míry jde o realitu nebo o divadlo. Potom jsem narazil na krátké vystoupení Josefa Průši v TEDx ve Vídni, kde povídal o 3D tisku. Bylo to krátce po tom, co jsme si jeho tiskárny přivezli do školy a byli u něj na školení. Jeho prezentace na mne působila jinak. Ano, jestliže se k vystoupení váže osobní zážitek, příběh má novou přidanou hodnotu.

Můžete si připravit skvělý obsah, vyrobit vizuálně atraktivní prezentaci, používat různé další nástroje. Potom si stoupnete před jiné a celkový projev nebude stát za nic. Nebo začnete vyprávět historku ze života aniž byste pustili počítač a obecenstvo hltá každé vaše slovo. V čem je to kouzlo?

Pří čtení jsem si v hlavě promítl několik mých prezentací v posledních letech. Jedna z nich, ze které jsem měl dobrý pocit, proběhla v rámci konference před dvěma lety v Techmanii v Plzni. Připravoval jsem se poctivě a sáhl po tématech, která nesměle podupávala před dveřmi škol. Málokdo je zve dovnitř, a tak jsem to zkusil. BYOD, Khanova škola, tablety a mobily ve výuce… Lidé poslouchali, ohlasy byly, stejně tak dotazy v závěru.

K této vzpomínce mne přivedla kniha, o které píšu. Příběhy vystupujících na TEDu si jsou v něčem podobné. Optimisticky naladění řečníci, kteří chtějí něco ze svého života předat okolnímu světu. Někteří plni humoru a neverbálních gest, jiní s fotografiemi vyvolávajícími emoce. Vždy ale s tahem na branku.

Hanse Roslinga jsem nikdy neslyšel, ale po jeho uvedení v knize jsem si přednášku Let my dataset change your mindset pustil. Opravdu famózní vystoupení, technicky atraktivní, vtipné a obsahově skvělé. Nebo Bill Gates a Teachers need real feedback, či Steve Jobs a jeho slavná přednáška na Stanfordské univerzitě.

V publikaci najdete hodně rad, které se opírají o zkušenosti zkušených. Z uvedených devíti tajemství mne zaujaly hlavně dvě, doporučená délka 18 minut a strukturovaná příprava ve třech bodech. A samozřejmě vystoupení, která patří k nejsledovanějším na světě.
>>>>>

26-03-2016

Na Timovi
Ve světě