it´s too late to be late again

Články



Grid Multiplication baví a vzdělává


Na scéně je aplikace, která násobí a zároveň vyžaduje uživatelskou interakci. O co jde?

V AppStore se objevila dočasně zdarma matematická aplikace Grid Multiplication, která jinak stojí 3,99 €, a tak jsem ji vyzkoušel. Násobí dvojciferná čísla zajímavou interaktivní metodou a nutí tak ke spolupráci. Využívá k tomu tabulku čísel rozložených na desítky a jednotky, které strukturalizuje. Nabízí dílčí výsledky, z nichž musíte postupně vybrat ten správný. Postup je logický a na technice nezávislý. A vlastně i docela hezký a hravý.

Grid Multiplication

Ale co s tím? Kladu si otázku, jak dalece je tato metoda vhodná pro výuku. Rozpad na dílčí početní úseky naznačuje, že jako alternativní způsob má tabulkové násobení smysl například pro děti, které jiný přístup vyžadují. Ale těch kroků! Bylo by v jejich silách si celý postup zapamatovat? V AppStore uvádějí, že je určena dětem ve věku 9-11 let.

Grid Multiplication

A pak mne napadlo, že prověřím své studenty v semináři a do metody zapojím jiné číselné soustavy včetně šestnáctkové. Skvělý nápad! Kupodivu se s tím většina docela rychle sžila a vlastně se ukázalo, že aplikace nějakou didaktickou přidanou hodnotu má.

Nejdříve jsem si říkal, že bych si ji asi normálně nekoupil, protože je snadno nahraditelná tužkou a papírem. Ale ona je vlastně skvěle vymyšlena právě proto, že je tak jednoduchá a přístupná. Umím si aplikaci představit i jako motivační hru. Je totiž docela inspirativní.

30-01-2016

Na Timovi
Ve světě