it´s too late to be late again

Články



Video Physics opět v akci


Pro mne zatím stále nejzajímavější výuková aplikace pro tablet.

To mne opravdu baví, ostatně jsem už o práci se starší verzí psal. Vzít iPod, natočit pohybovou sekvenci, poslat ji na iPad a prohnat aplikací Video Physics. Ta se stále vyvíjí, což je pro stařičký iPad 2 spíše komplikace, protože ten občas přestává stíhat. Nic to ale nemění na skutečnosti, že jde o excelentní zábavu.

Fyzika pod hradem - video
První uvedené video jsem dával dohromady asi před rokem. Natočit výletní loď pod loketským hradem je jednoduché, protože se pohybuje pomalu a rovnoměrně. Poté jsem jej zpracoval v aplikacích Video Physics a Graphical Analysis. Už výstup z prvního programu je zajímavý, některé grafy jsou ale nepoužitelné. V druhé aplikaci jde již opravdu o matematizaci fyzikálního děje s možností různých exportů včetně tabulkových záznamů.

Fyzika s Rickem - video
Druhé video je staré několik dnů a využívá poslední vymoženost aplikace Video Physics, což je trackování. Díky němu totiž dosáhnete relativně rovnoměrného bodování měřené trasy, přičemž průběh je díky pohybu Ricka velmi hezký. Jak je vidět, i přes rovnoměrný přímočarý pohyb objektu jako celku vede zaměření na míč k tlumenému periodickému průběhu ve tvaru sinusoidy. Je zřejmé, že Rick sice běžel stále stejně rychle, zmenšil ale délku a výšku kroků.

Výsledek je zkreslený a spíše modelový. Původní běh byl tak rychlý, že se jej nedařilo vytečkovat. A tak nastoupilo zpomalení o 75 %. Celkový dojem je tak působivější. (Použité aplikace: Vernier Video Physics, Vernier Graphical Analysis, iMovie a Slow Motion Camera.)

11-10-2015

Na Timovi
Ve světě