it´s too late to be late again

Články



Moderní web


Autor: Peter Gasston
Vydal: Computer Press, 2015

Moderní web Webům se věnuji hodně dlouho. Za tu dobu došlo k jeho výraznému posunu zejména díky rostoucímu spektru moderních technologií. Udržet dovednostní trend, který vychází z nových možností, je hodně náročné a každá podobná publikace velkým pomocníkem.
Podtitul perfektní stránky v každém prohlížeči a na každém zařízení opravdu nelže, záběr knihy je široký a otvírá většinu běžných témat. Pokud byste očekávali záplavu kódu a hotových řešení, tak možná budete zklamáni. Ale jestliže vám jde o vysvětlení a popis krátkých a snadno aplikovatelných skriptů, selektorů a metadat, budete mít radost.

Dnešní webový svět vnímám jako rozcestí dvou směrů, přičemž oba mají velký důvod existovat. XHTML díky tomu, že striktně odděluje kód od designu a trvá na dodržování pravidel. A HTML5, protože nabízí široké portfolio funkčních procesů, které ve spojení s CSS3 umožňují na webu prakticky cokoli včetně práce s objekty. Prohlížeče jsou základní výbavou operačních systémů s grafickým rozhraním (vzpomenete si ještě na textový browser?). A díky tomu, že jsou multiplatformní, do budoucna budou rozhraním nejdůležitějším. Protože právě díky nezávislosti a univerzálnosti HTML5 se relativně snadno tvoří nové aplikace.

Publikace nabízí zajímavý přehled nových nástrojů včetně nepříliš využívaných mikroformátů a mikrodat, navíc i se soubory ke stažení. Její největší přidaná hodnota je ale v přiblížení responzivních kaskádových stylů. Design je stejně důležitý jako funkcionalita, z hlediska uživatele mnohdy prvoplánově, což lze poznat z mnoha hodnocení a recenzí různých aplikací. To ale není všechno, musíme si zvykat také na zapojení vektorové grafiky a hlavně na stále rostoucí roli JavaScriptu.
>>>>>

01-03-2015

Na Timovi
Ve světě