it´s too late to be late again

Články



Pouliční běhání


Začal jsem běhat po městě. Najít vhodnou trasu ale není to jen tak.

Po dvou hustě propršených dnech se vyběhnutí kamkoli do lesů rovná bahenní lázni. Cyklostezka z Lokte do Poříčí patří k nejhůře udržovaným trasám v okolí, hlavně v prvním úseku. Takže kam?

Běhání po ulicích mne nikdy moc nebavilo. Pokřiky kolemjdoucích slyšet opravdu nepotřebuji a lesní klid i terén je nenahraditelný. Po mnoha letech jsem vlastně vyběhl po městě poprvé. My těch ulic bohužel moc nemáme a vytvořit běžecký okruh je docela složité. Vzpomínám na dva památné a opravdu "městské" běhy pod názvem Running Day Loket, které byly zařazeny do běžeckého kalendáře, organizovány karlovarským Triatletem a pojmenovány podle nás (Running Loket). Ale to už je historie.

Okolo Lokte

Kam běžet dneska? Nádherná a hodně rychlá trasa vede prvním úsekem po ulici, kdežto druhá část podél řeky, přírodním divadlem a přes park. Krátké stoupání ke škole a lehce krkolomné schody u Kolowratské skály vytvářejí alespoň trochu pocit crossu, ale jinak jde o pohodový běh, který zajímavě kompenzuje mé vrchařské pokusy. Trasa je poměrné krátká a měří okolo 5 kilometrů. S tím se nedá moc dělat, Loket je zkrátka malé město.

Okolo Lokte

Podruhé jsem vyzkoušel propojit lesní vyhlídkovou cestu nad Loktem s cyklostezkou ve městě. Výborná trasa, která nabízí během půl hodiny mírný kopec, těžší terén, schody a nádherné panorama, je ideální pro pocit mírného zadýchání. Je přibližně stejně dlouhá, ale rozhodně pomalejší. První dva kilometry určitě nejsou o rychlosti, hlavně v lese je cesta plná kořenů pod listím, na kterém to docela klouže. A druhý úsek sice rychlý je, nicméně chybí důvod narušovat relaxační pohodu z toho prvního.

Běhání po ulicích mi ukazuje, že neumím trénovat. Nepotřebuji plánovat nějakou pravidelnost, je to spíše o chuti a pocitu. Pro mne je důležitější porvat se s terénem a na vyhlédnuté kopce vyběhnout, než sledovat zlepšující se čas. A vlastně si uvědomuji, že v loketských lesích mám proběhány mnohé cesty a cestičky, ale město nikoli. Zajímavá výzva pro blížící se zimu.

27-10-2014

Na Timovi
Ve světě