it´s too late to be late again

Články



Lytro nastupuje


Digitální fotografie opět na začátku a vlastně mnohem dál.

Už jste slyšeli o nové technologii Lytro (čti "lajtrou")? Pokud ano, jistě mi dáte za pravdu, že jde o revoluční přístup k digitální fotografii. Jestliže ne, pokusím se tento zajímavý trend trochu přiblížit.

O Lytro
Poprvé jsem se s podivným fotoaparátem ve tvaru malého hranolu o délce 11 cm a velikosti čtvercového displeje o stranách 4 cm setkal na podzim při našem Pedagogickém dnu. Přivezli jej kolegové z Pedagogické fakulty UK v Praze a musím říct, že mne docela dostal. V podstatě jde o soustavu čoček, která umožňuje svým uspořádáním pracovat s dopadajícím světlem jinak než dosud. Rozlišení se nepočítá na megapixely, ale v megapaprscích (Megaray). Výsledné fotografie nejsou určeny pro tisk. Ne, že by to nešlo, ale výsledek za moc nestojí a v podstatě jde proti smyslu Lytro. Snímky mají vlastní formát (LPF) s podobnou filozofií jako je RAW (surová data) a možností exportu do JPG.

Základní princip je v lámání světla na více čočkách a ukládání s různou hloubkou ostrosti. K ostření dochází až při zobrazování fotografie, a to výběrem místa na snímku. Krása výstupu je v objektech, které jsou v různé vzdálenosti od přístroje. Osminásobný optický zoom v objektivu s fixní světelností je dostačující, paměť má buď 8 GB nebo 16 GB. Displej za moc nestojí, je malý a má poměrně hrubé rozlišení, ale o to ani nejde. Technologie je lákavá a má tvůrčí potenciál. Zcela mění přístup fotografa, protože cílem je prakticky vždy digitální podoba výstupu, tisk opravdu nemá význam. A souběžně s touto proměnou se posiluje role sdílení.

Nokia Refocus
U nás je asi největší problém cena, ta je zatím hodně přehnaná. O to více potěší, že podobná technologie, byť hlavně na softwarovém principu, existuje i zdarma. Touto skvělou alternativou je aplikace Nokia Refocus, která běhá pod Windows Phone 8 v Lumiích (u mne NL 920). Princip je velmi jednoduchý, při pořízení snímku se scéna vyfotí až 8x s ostřením na různě vzdálené body od objektivu a vše se uloží do jednoho souboru. Potom již stačí klepnutím na displej vybrat cílený objekt, což dává výsledku prostorový efekt. Fotografie můžete zobrazovat v mobilu nebo umožnit sdílení ze stránek Nokie. Výsledek je zajímavý, Lytro to sice není, ale i tak vás takový způsob hodně pobaví. V odkazech pod článkem si hrátky s výstupy můžete vyzkoušet.

Ukázka 1
Ukázka 2
Ukazka 3
Ukazka 4

11-01-2014

Na Timovi
Ve světě