it´s too late to be late again

Články



Zahrada bestií za přečtení stojí


Výborný román, na J.D. tak trochu "netradiční".

Zahrada bestií Rok 1938, Hitlerova Třetí říše, připravena ke svému rozmachu a jeden americký nájemný vrah, který zde paradoxně vystupuje jako kladná postava. Má totiž za úkol zabít Reinhardta Ernsta, Hitlerova osobního poradce, který je tak trochu utajen. Německo začíná šlapat podle nacistických not, paranoia pronásleduje všechny na každém kroku, a tak se úkol zdá být nadlidský. Paul Schumann jako sniper popravu nacisty nezvládne a začíná hon systému na člověka. Přitom se odhalují nová zvěrstva, která Ernstovu práci provází. Ten je vykreslen opravdu schizofrenicky, na jedné straně hodný dědeček, který se denně těší na svého vnuka, na druhé netvor, který se neštítí ničeho.
Příběh je zajímavě podbarven blížící se olympiádou, kdy i sebevědomé Německo musí sáhnout po diplomacii. Do hry mezitím vstupuje zkušený pruský kriminalista, jehož životní zásady a pravda, které věří, jsou v čím dál větším rozporu s nacistickou ideologií. Jeho psychická rozpolcenost příběh pěkně zamotá.
A závěr? Paranoidní Berlín a lehká americká korupce jsou zajímavě propojeny právě v osobě Paula Schumanna, který není tak naivní, aby hru neodhalil, přesto úkol přijal za vlastní.

Při čtení budete mít pocit, že se všechno odehrává v několika málo místech, která za chvíli důvěrně znáte. V tom je asi autorovo mistrovství – vtáhne vás do děje rychle a nekompromisně, vy máte jediný cíl – číst a ČÍST. Je zajímavé, že si J.D. vybral právě toto období. Já z toho měl pocit, že k tomu měl mnohem hlubší důvod než jenom vytvořit výborný román.

04-04-2006

Na Timovi
Ve světě