it´s too late to be late again

Články



Multiplatformní Sports Tracker


Oblíbený sportovní záznamník a mobilní operační systémy v polovině roku 2013.

O aplikaci Sports Tracker jsem už psal, protože jsem ji používal hodně dlouho v Symbianu (Nokia N8). Maximální spokojenost s fungováním v našich loketských lesích jsem nedávno proměnil v lehkou nejistotu v podobě Windows Phone 8 (Lumia 920). Změny nelituji, i když je jasné, že technologicky jde vlastně o novou aplikaci, která má před sebou dlouhou cestu.

Pro připomenutí: Sports Tracker původně vyvíjela Nokia právě pro Symbian a před několika lety jej uvolnila komunitě vývojářů. Díky tomu vzniklo bezvadné prostředí, které má rovněž webovou podporu. Na adrese sports-tracker.com se můžete zaregistrovat a vstoupíte tak do sportovně zaměřené sociální sítě. Web je bohužel nejslabší stránkou celého systému, je ve Flashi, což komplikuje zobrazení v některých platformách (hlavně iOS). Ale funguje, to je podstatné.

Sports Tracker na Symbianu je poplatný době. Jde totiž o aplikaci, která má offline úložiště v mobilu a funguje spolehlivě i bez webu. Díky tomu si můžete vyexportovat zajímavou podobu dat, od grafů (jpg) až po výpis údajů GPS na tisících řádků (csv). Propojení s webem je samozřejmě možné taky. Symbian využívá jako podklad skvělé mapy od Nokie. Hlavní problém je, že tato podoba se již nevyvíjí, stejně jako operační systém, který Nokia ukončila. A pokud Sports Tracker přeinstalujete, uložená data v telefonu již nezobrazíte.

Aplikace pro další mobilní operační systémy jsou zajímavější. Pro iOS (iPhone, iPod Touch) a Android jsou graficky velmi podobné. Kromě skutečnosti, že tvoří hezké rozhraní mezi servery s daty a přístrojem, umožňují i komunikovat ve formě diskusí. Pomocí Friends sledujete připojené sportovní nadšence s možností komentářů. Karta Explore zase ukazuje na mapě síť jiných výkonů ve vašem okolí. Je to parádní zahánění dlouhé chvíle, údaje jsou dynamické a při každém otevření trochu odlišné. V každém případě je prostředí pro tyto systémy na kvalitní úrovni. Že Android využívá výborný mapový podklad od Google je zřejmé, ale i iOS je na tom velmi dobře.

Nakonec je tu Windows Phone 8 a nová verze Sports Trackeru. Je evidentně na začátku, takže umí pouze to nejzákladnější - měřit, spolupracovat s online prostředím a zobrazovat hlavní údaje. Graficky je na výborné úrovni, prezentuje podstatná data a to je prozatím vše. Na rozdíl od jiných systémů, neumí fotit ani zapisovat případný poslech hudby. Nepropojuje s jinými účty, neumí služby Friends ani Explore. Naštěstí se lze na blogu vývojářů dočíst, že vývoj pokračuje, a tak si počkejme. Slabší stránku představuje i mapový základ Bing, škoda, že zde Nokia netlačí více na pilu.

Sports Tracker na WP8

Sports Tracker vyžaduje multitasking. Právě u WP8 klade otazníky ohledně výdrže baterie, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že zde problém není. Používal jsem aplikaci při letošních výstupech v Alpách, hodně fotil a se záznamy jsem spokojen. Na druhé straně mám v posledních dnech problém s GPS na cyklostezce z Lokte do Královského Poříčí, už několikrát se mi stalo, že zmizel signál. Což může být i tím, že mobil mám v ledvince nebo v kapse. Stávalo se mi to zde i se starší Nokií, jak je na tom iOS a Android, nemohu posoudit.

BTW: Dneska jsem poprvé vyzkoušel Endomondo, jde o zajímavé prostředí, které je pro WP8 o kousek dál než Sports Tracker.

11-08-2013

Na Timovi
Ve světě