it´s too late to be late again

Články



Jak se běhá na cyklostezce


Trasa z Lokte do Královského Poříčí umí běh zpříjemnit i znechutit.

Před několika lety zde vedla úzká pěšina, která byla použitelná opravdu jen pro opatrnější běh. Když vznikla cyklostezka jako součást celokrajské magistrály, cesta se zpohodlnila, ale také neuvěřitelně zalidnila. Vzhledem k tomu, že cesta kopíruje řeku, je zde minimální převýšení, spíše takové vlny. Trasa měří 5,5 kilometrů, což při dvojnásobku tam a zpět je ideální vzdálenost. I když mám raději okruhy, zde mi nechybí. Cestu lze totiž kdykoli zkombinovat s panelkou, která vede několik stovek metrů nad ní, a je možné se mimo start a cíl napojit i ve Starém Sedle. Při absolvování obou tras jde o 14 kilometrů s prudším převýšením ve všech třech propojených místech.

Mezi oběma úseky je zásadní rozdíl. Zatímco na cyklostezce potkáte cyklisty všech věkových kategorií, na panelce téměř nikoho. Vypadá to nadějně, ale nepříjemná daň za klid a pohodu je běh po panelech prakticky po celé délce trasy. Při bahnitém terénu nebo rozvodněné řece jde ovšem často o jedinou možnost.

U Starého Sedla

Každým rokem zde probíhá sokolovský běh Královská pětimíle se startem v Královském Poříčí. Vzhledem k tomu, že trasu běhám opačně, tak jsem to letos zjistil až na otočce v Poříčí, což působilo docela komicky. Vypadal jsem jako zmatený blázen, který poměrně svižně vyběhl pár minut před startem závodu. Na druhé straně bylo příjemné zde vidět více běžců než cyklistů.

Výborně se tu trénuje na čas. To si dost užívám, protože již na mezičasech bývá zajímavé odhadovat, jak to asi dopadne. Nejde ale o závodění, spíše o lehkou sebereflexi. Na rozdíl od kopců není terén tak různorodý a kritické úseky se občas opravují, takže stezka bývá většinou velmi pohodlná. Navíc je možné si plánovat i kratší trasy, například z Lokte do Starého Sedla a zpět jde o 5 kilometrů, což je dobrá vzdálenost pro začátečníky.

I když jsem na této cestě strávil nejvíce času, nikdy sem neměl důvod ji více přibližovat. Od podzimu do jara je pro krosaře k nezaplacení, v létě bývá kvůli mnohdy nebezpečným cyklistům příjemnější výběh do Slavkovského lesa. Nakonec mne k článku dohnal poslední běh, při kterém jsem si dal celou trasu dvakrát. Více než 22 kilometrů bylo příjemných, běh dvakrát po stejné cestě (u Starého Sedla jsem byl vlastně čtyřikrát) zase naopak hodně otravný. Tato proměna nálad během jednoho pozdního odpoledne stačila k tomu, abych dostal chuť na pár řádků.

19-08-2012

Na Timovi
Ve světě