it´s too late to be late again

Články



Dvě skvělá školení


O kurzech, ze kterých budu čerpat hodně dlouho.

V uplynulých několika dnech jsem byl jako účastník na dvou školeních, která zpětně hodnotím jako vynikající. Být samoukem v nějakém programovacím jazyku není pouze záležitost syntaxe, ale také rozhodování, proč zrovna zvolený jazyk. Rčení kolik umíš jazyků, tolikrát jsi člověkem u programování tak úplně neplatí, neboť zde vítězí efektivita. Mnohem důležitější je obecná znalost a schopnost aplikování. Lektorem obou kurzů byl Michal Špaček a pro mne jednoznačně odborník, který ví, co říká.

Programování v PHP 5 konečně dalo správný směr mému koketování s OOP. Jakkoli jsem již několikrát třídy v PHP použil, stále mi chyběl systematický vhled do nich. Jejich logičnost je najednou jasná a vlastně docela jednoduchá.

Druhé školení Výkonnost webových aplikací bylo více teoretické, ale o nic horší. Jednak zde nebylo co zkoušet, a dále šlo hlavně o zkušenosti a množství informací. Zejména doporučení ohledně webového serveru Apache beru hodně vážně! To samé platí pro PHP.

Absolvovat občas podobnou nalejvárnu je potřeba. Navíc být zase jednou v lavici a nikoli před tabulí má taky něco do sebe. Je pravda, že od čtvrtka ležím ve třídách, objektech a metodách a zapouzdřuji každou blbinu. Pokud jsem někdy vnímal jako nadnesený názor, že objektové programování mění myšlení, teď si tak jistý nejsem. Minimálně je hodně návykové. A bezvadná hračka.

15-05-2012

Na Timovi
Ve světě