it´s too late to be late again

Články



Zase ta TiddlyWiki


Zájem o TW roste, funkce a uživatelské možnosti také, díky za ně!

Velká popularita tohoto nenápadného publikačního webu vede k dalšímu vytváření nových javascriptových funkcí, ke zvyšující se nabídce designů a k co nejjednodušímu způsobu aktualizace.

TiddlyWiki se během posledních měsíců posunula o velký krok dopředu. Ten se týká především vývojářské oblasti, v uživatelské rovině se podle mne méně hledá a více sahá po hotových návrzích. Současný trend tak začíná vést k mírně pasivitě v hledání vlastních layoutů v oblasti designu. Je pravda, že právě tímto způsobem se tvoří zájem veřejnosti, já z toho ale nadšen příliš nejsem. V okamžiku, kdy může uživatel sáhnout po hotovém produktu, bez vlastní kreativity přehraje starý layout novým a neřeší nic jiného než obsah, začíná to být trochu málo. Podle mne takový přístup sklouzává k eStránkovému pojetí, kde jednoduchost prakticky čehokoli vede k určité stejnosti a šablonovitosti webů.

Stránka Tiddly Themes nabízí několik profesionálně zpracovaných designů, které je možné použít přímo jako hotové weby. Jejich zprovoznění je triviální – stačí si zkopírovat vlastní prázdnou stránku do svého počítače a začít publikovat. Úpravy barev, titulky a navigace se tvoří přímo pomocí tiddlerů (příspěvků). Všechny verze od TW 2 je možné doplňovat pluginy, o tom jsem již psal. Jejich nabídka roste neuvěřitelně rychle, pro podporu TiddlyWiki vznikla vývojářská platforma TiddlyWiki.org, která nabízí různé jazykové lokalizace (včetně mé češtiny). Pomocí pluginů je také možné zajistit validitu XHTML kódu. Šablony je možné ovlivnit customizací, což je výborný způsob vlastních úprav nabízených layoutů.

Stále mne zajímá, co vlastně TiddlyWiki vydrží. Velkou zatěžkávací zkouškou je web Chlebíci.com, který každým dnem narůstá o nové příspěvky. Je to také otázka prohlížečů, zatím běhá celkem svižně (obsahuje stovky kilobajtů), ale je závislý na podpoře skriptování na straně uživatele, nikoli serveru.

Chystám se na použití TiddlyWiki již od prvního dne, kdy jsem si ho vyzkoušel. Stále mi chybí myšlenka pro obsah, proto jej používám přímo pro českou verzi a snahu o rozšíření u nás. To je také důvodem, proč neopouštím pro mne stále zajímavou verzi TW 1.9 a nevrhám se na tu nejnovější. Zkrátka, TiddlyWiki je výzva a zejména v oblasti krátkých webových prezentací může být velmi užitečnou a snadno přenositelnou pomůckou.

26-11-2007

Na Timovi
Ve světě