it´s too late to be late again

Články



Je důležitější obsah nebo software?


Nedávno proběhla na České škole zajímavá diskuse o projektech, které školy realizují v rámci SIPVZ. Vstupní článek psal Roman Úlovec, a jak to již tradičně bývá, diskuse nakonec byla o něčem jiném než asi původně zamýšlel. Nicméně, díky za to.

Opět se totiž ukázalo, že když si odmyslíme ortodoxní odpůrce všeho, dostáváme se k dvěma odlišným názorům:
- technické zpracování, které vyžaduje co nejotevřenější systém
- obsahové zpracování je důležitější a je jedno, jaký typ software se použije.

Oba názory jsou logické a smysluplné. Otevřenost systémů vede k tomu, že je zde velký prostor pro další zpracovávání (prezentace, weby, apod). Taky si to ale umím představit pouze s odborníkem za zády, který ví, jak na to.
Větší důraz na obsah zase předpokládá, že výstup vychází od začátku ze zkušenosti s určitým typem prezentace a programů, které jsou k dispozici. Tvůrčí prostor je zde určitě pro větší skupinu lidí.

Osobně vnímám tento spor jako nešťastný. Jestliže učitel nebo žák dostane do ruky studijní materiál na CD, který je ve formě prezentace, má dvě možnosti. Odmítne jej s tím, že nemá přístup k potřebnému software či ho nechce používat, nebo jsou pro něj důležitější data a software se nějak vyřeší?
Souhlasím s tím, že důraz na technickou stránku je více koncepční. Na druhé straně je ale závislý na odborném personálním zajištění. S tím ovšem stále nemůžeme na řadě škol počítat. Jestliže posuzuji kvalitu předloženého materiálu podle určitých kritérií, měl bych také vidět, že tato kritéria stojí nejen na technickém zpracování, ale také na předpokládané využitelnosti v cílových skupinách. Proto je třeba být tolerantní i k takovým postupům, kdy je dobrý materiál zpracován v tolik kritizovaných MS Office, přestože si dokážu představit ten samý produkt v otevřenějším prostředí. To, že v řadě škol MS Office není, je stejný argument, jako že jej v řadě škol běžně používají.

Situace, kdy mnohé školy budou nuceny tento software řešit, se blíží. Osobně se na to těším, to nebude o otevřenosti systémů ale o otevřenosti prostředí. Uvidíme po několika měsících bez krytí zad AutoContem, jak se toto prostředí vybarví.

27-05-2005

Na Timovi
Ve světě